УГОВОРИ О ЕНЕРГЕТСКОЈ ЕФИКАСНОСТИ АКТУЕЛНИ И ОВЕ ГОДИНЕ

21. мај 2024.

Министарство рударства и енергетике обезбедило је у оквиру пројекта ”Чиста енергија и енергетска ефикасност” 253 милиона динара за суфинансирање програма санације у домаћинствима.

 

Тим поводом, министарка Дубравка Ђедовић Хандановић уручила је 17. маја, у Скупштини града Београда, уговоре градским општинама које су добиле средства Министарства у овогодишњем програму енергетске санације у домаћинствима, међу којима је и Градска општина Земун.

 

Укупна подстицајна средства за реализацију овог Програма у Земуну износе 30 милиона динара. Министарство се овим Уговором обавезало да обезбеди износ средстава подстицаја од 15 милиона динара, док ће другу половину средстава у суфинансирању овог Програма обезбедити Општина Земун.

 

Министарка је указала да се радови на енергетској санацији домаћинстава веома брзо изводе, три до пет месеци од њиховог почетка, и да се у зависности од мера могу остварити уштеде енергије између 30 и 50 одсто кроз замену столарије, фасаде, изолације, неефикасних котлова и уз постављање соларних колектора и панела.

 

Грађани за извођење ових радова могу да добију од 50 до 65 одсто вредности инвестиције, док Министарство већ од јуна очекује расписивање првих јавних позива за грађане.

 

Примаоци социјалне помоћи, дечијег додатка и других социјалних давања, односно енергетски угрожени купци, први пут ће у 44 локалне самоуправе моћи да добију субвенције до 90 одсто вредности улагања у енергетску санацију домаћинстава.

 

Кроз суфинансирање мера енергетске санације Градска општина Земун помаже грађанима да унапреде енергетску ефикасност својих домова, али утиче и на побољшање квалитета ваздуха.