ТРИБИНА ”ЗЛОСТАВЉАЊЕ ЖИВОТИЊА И ПРЕВЕНЦИЈА НАСИЉА У ДРУШТВУ”

09. децембар 2013.

09.12.2013

 

У оквиру циклуса предавања Одговорност и изазови у општини Земун одржана је трибина ”Злостављање животиња и превенција насиља у друштву”.

Удружење грађана Линк Плус организује ове тематске трибине у сарадњи са свим београдским општинама указујући на агресивно понашањe према животињама и узрочно-последичну везу исказивања насилног понашања и према људима.

Испред општине Земун присутнима се обратио Ненад Врањевац, председник Скупштине општине Земун говорећи о алармантним статистичким подацима агресивног понашања, и указао на неопходност свесности друштва и заједничке одговорности како би сви починиоци били сакционисани.

Истраживања из области криминологије, психологије и социoлогије проналазе и објашњавају везу између насиља у породици и злостављања и убијања животиња, и указују на рано препознавање потенцијално агресивних и девијантних личности. Често се на окрутност према животињама гледа као на дечији несташлук, ипак статистике показују да је то почетак опасног пута који води у агресивно понашање. Нека од истраживања у земљама Европе и Америке указују на чињеницу да је од 63 лица осумњичена за убиство, силовање и насиље у породици, 78 посто њих евидентирано и процесуирано због окрутности према животињама.

Учесници трибине проф. др Милица Бошковић са Факултетa безбедности, др Ана Батричевић са Института за криминолошка и социолошка истраживања,  и инспектор Милан Милетић из Полицијске управе за град Београд говорили су о феномену злостављања животиња као друштвеној опасности која се превентивним мерама и законским оквиром може спречити.

Учесници трибине послали су јасну поруку да смо сви позвани да јасно реагујемо на насиље. Важно је да научимо да препознајемо елементе агресивног понашања и да у институцијама система налазимо одговоре, било кроз едукацију или санкционисање. Закон о добробити животиња донет је 2009. Године, а насилно понашење према животињама можемо посматрати као индикатор одређеног поремећаја личности.  Одговор институција и целокупног друштва је у примењивању превентивних и репресивних мера.

NASLOVNA-TRIBINA

FOTO-1-TRIBINA