ТРАНСФУЗИОЛОГИЈА АПЕЛУЈЕ НА ДАВАОЦЕ НУЛТЕ КРВНЕ ГРУПЕ

30. јун 2021.

У галерији Канцеларије за младе Градске општине Земун у Косовској 9 одржана је последњег дана јуна у периоду од 10 до 12 часова акција добровољног давалаштва крви.

 

Драгоцену течност, посебно дефицитарну у летњем периоду, дало је 15 добровољних давалаца. Акције добровољног давалаштва крви које се традиционално организују у сарадњи са ГО Земун и у просторијама општине део су вишегодишње уходане праксе и сарадње са Службом за трансфузиологију КБЦ ”Земун”.

 

”Као локална управа више пута годишње на неколико локација организујемо овакве акције, настојећи да помогнемо болницама на нашој територији које су радиле у ковид режиму и којима су залихе крви неопходне. Са своје стране подстичемо добровољно давалаштво међу запосленима, грађанима и земунским колективима”, рекао је председник Скупштине општине Земун Мирослав Гајић.

 

Специјалиста клиничке трансфузиологије др Јелена Ђурђевић апелује на добровољне даваоце да током лета, у сезони годишњег одмора посебно обезбеде довољне залихе ”нулте” крвне групе.

Она подсећа и да давалац крви може да буде свака здрава, одрасла особа старости од 18 до 65 година за коју се лекарским прегледом и провером крвне слике – нивоа хемоглобина у крви, утврди да давање крви неће угрозити ни њу, нити особу којој се та крв даје. Вакцинисани грађани могу да дају крв уколико је прошао један дан од Синофарм и Фајзер вакцине, а 14 дана од ”живих вакцина”. 

Служба за трансфузиологију КБЦ ”Земун” ради свакодневно од 7 до 17 часова.