ТРАДИЦИЈА КОЈА ОБАВЕЗУЈЕ – 47. МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ МОНОДРАМЕ И ПАНТОМИМЕ

06. октобар 2022.

У галерији Канцеларије за младе Градске општине Земун 6. октобра је одржана конференција за медије поводом предстојећег 47. Међународног фестивала монодраме и пантомиме на сцени Позоришта лутака Пинокио, који се одржава од 11. до 14. октобра са почетком од 20 часова.

 

У име покровитеља Фестивала, секретар Скупштине општине Земун и члан Програмског савета Марко Јанковић подсетио је представнике седме силе да је општина Земун својом скупштинском одлуком овај културни догађај уврстила у општинске манифестације од значаја за грађане Земуна.

 

”Тражимо решење за враћање Позоришта лутака Пинокио у Земун, а традиција од безмало пола века постојања Међународног фестивала монодраме и пантомиме нас обавезује да обезбедимо услове за његово одржавање”, рекао је Јанковић.

 

Селектор Фестивала Предраг Милетић најавио је програм у којем ће прве такмичарске вечери 11. октобра бити изведене монодраме ”Неодустајање” Марије Меденице и ”Storyless…Blead” Абделрахмана Шерифа из Туниса, наредне ”Ненаписана писма” Вање Милачић и ”Депи нерс” Наира Едигаруана из Јерменије, потом, 13. октобра ”Ја сам дама” Иване Жупа из Хрватске и ”Afterlife party with evergreen eve” Исидоре Станишић и наступ Ненада Јездића у ”Књизи о Милутину”, завршне вечери, када ће бити додељено и пет фестивалских награда.

 

О изазову свог другог учешћа у такмичарској селекцији јединствене позоришне светковине и захтевности монодрамског израза, сведочила је глумица Вања Милачић, која ће се публици представити у улози познате српске сликарке Надежде Петровић у ”Ненаписаним писмима” Ивану Мештровићу.

 

Новинарима се обратио и директор Међународног фестивала монодраме и пантомиме Борислав Балаћ, који је најавио своје повлачење са овог места.

 

А на историјат Фестивала са предзнаком ”међународни”, бројне пратеће програме и богату издавачку делатност подсетио је уредник неколико стотина издања, театролог Радомир Путник.

 

Поред ГО Земун одржавање Фестивала омогућило је и Министарство културе и информисања.

 

Наредне године Међународни фестивал монодраме и пантомиме обележиће пола века постојања.