ТРАДИЦИОНАЛНО ОБЕЛЕЖЕН ДАН ВАЗДУХОПЛОВНОГ ЗАВОДА ”МОМА СТАНОЈЛОВИЋ”

01. јул 2022.

У Ваздухопловном заводу ”Мома Станојловић” свечано је обележен 1. јули – дан када је пре 106 година на аеродрому Микра код Солуна наредбом Штаба Врховне команде српске војске формирана Аеропланска радионица као подршка за техничко одржавање и ремонт ваздухоплова Српске авијације на Солунском фронту. У име Градске општине Земун свечаности је присуствовао члан Већа Бошко Радовановић.

 

Централна свечаност била је прилика да командант Ратног ваздухопловства и ПВО генерал-потпуковник Душко Жарковић уручи награде заслужним официрима и цивилним лицима на служби у Војсци Србије, односно у Ваздухопловном заводу ”Мома Станојловић”.

 

Ваздухопловни завод назван је по народном хероју Момчилу Моми Станојловићу, поручнику пилоту ЈКВ, који је погинуо на Сутјесци 1943. године као заменик команданта Треће ударне санџачке бригаде.

 

Поред послова ремонта и производње за потребе војске, Завод је и овлашћена метролошка лабораторија. Стручњаци који раде у Заводу оспособљени су за пружање услуга баждарења широког спектра уређаја и мерне опреме за потребе како војног, тако и цивилног сектора.