ТЕСЛИН ДАН У КУЛИ НА ГАРДОШУ

11. јул 2022.

Под покровитељством Градске општине Земун, а у сарадњи са Галеријом ”Чубрило” 10. јула, у кули на Гардошу, изложбом ”Изуми Николе Тесле као претече савремених војних технологија”, аутора Владимира Јеленковића и Зорана Јовановића Јуса одржана је манифестација ”Теслин дан”.

 

Овај дан се обележава и као национални Дан науке. Препознајући велики значај очувања успомене и промоције лика и дела Николе Тесле, Градска општина Земун је манифестацију ”Теслин дан” уврстила у програм редовних годишњих манифестација, и на тај начин се придружила светским градовима попут Њујорка, Филаделфије, Перта и Загреба. У име Градске општине Земун посетиоцима изложбе се обратио председник Скупштине Градске општине Земун Мирослав Гајић, а присуствовао је и секретар Скупштине Градске општине Земун Марко Јанковић.

 

”Тесла није гост у Земуну, већ годинама он је овде домаћин. Градска општина Земун са пијететом обележава Теслин дан, а кула на Гардошу све више постаје препознатљива и по овом вансеријском научнику. Са поносом можемо истаћи да се Земун пре више од једне деценије одмах укључио у обележавање овог значајног датума, Теслиног рођендана, који је Влада Републике Србије прогласила за дан науке. Земун је и овог пута место окупљања поштовалаца Николе Тесле, научника, проналазача и уметника, заправо свих оних људи који су усвојили и шире теслин дух”, рекао је Гајић.

У пратећем програму отварања изложбе машински инжењер Радомир Путник је на гардошком платоу приредио атрактиван експеримент са неонским лампама које су на даљину осветљене помоћу Теслиног трансформатора.