ТЕМЕЉНО УРЕЂЕЊЕ СТАРОГ ЈЕЗГРА ЗЕМУНА

25. новембар 2021.

Председник Градске општине Земун Гаврило Ковачевић 25. новембра обишао је радове на реконструкцији Улице Кеј ослобођења и том приликом се уверио да радови теку по плану, тако да ће после прве фазе радова на потезу од улица Стевана Марковића до Марка Николића саобраћај поново бити пуштен 6. јануара 2022. године.

 

”На овом потезу завршена је реконструкција свих постојећих инсталација, а у овом тренутку ради се на реконструкцији два колектора који су на дубини од шест метара. Радови предвиђају нивелацију падова како не би долазило до изливања вода после обилних падавина, што је један од горућих проблема у овом делу Земуна. Улица Кеј ослобођења ће бити асфалтирана све до Улице др Петра Марковића, а у наставку улице све до краја кеја биће постављена коцка, тако да ће крајем јуна наредне године овај део Земуна вратити свој препознатљиви изглед”, каже председник Ковачевић, за ТВ К1.

 

У другој фази радиће се реконструкција Улице Кеј ослобођења од Његошеве улице, па све до краја кеја. Такође, у плану су и радови на продужетку Земунског кеја до Пупиновог моста. Почетком децембра истиче конкурс који Општина спроводи са Удружењем архитеката Србије, тако да ће овај део Земуна добити сасвим нови изглед. Сва идејна решења ће бити објављена на званичном сајту Градске општине Земун и на тај начин ће бити омогућено суграђанима да учествују у избору изгледа Земунског кеја.

 

Како каже председник Ковачевић, суштина реконструкције Земунског кеја је да се санира лесна зараван која постоји у том делу како не би долазило до одроњавања, али и да се продужи шеталиште и овај потез обогати спортским и угоститељским садржајима.

 

На територији Градске општине Земун тренутно се реализује или је у плану десет великих пројеката. Паралелно са реконструкцијом Улице Кеј ослобођења ради се и на реконструкцији 6,6 километара кишне и фекалне канализације у Старом језгру Земуна, а уместо асфалта коцку ће добити многе улице у централном делу Земуна како би се овој општини дугог историјског трајања вратио стари изглед.