ТАЧНО ВРЕМЕ У ЗЕМУНУ

17. јун 2021.

Велики јавни сат на Карађорђевом тргу, који дочекује све оне који из правца Новог Београда стижу у Земун, од 16. јуна у 14 часова поново показује тачно време.

 

Сат је привремено био искључен због замене разводних ормана за паметне семафоре на раскрсници која се од Трга рачва ка Улици 22. октобра и Главној у другом краку.

 

Један од симбола Земуна, јавни часовник, висок је 3,75 m до подножја и видног поља 600х600 и време показује на све четири стране. У њега је раних осамдесетих година прошлог века уграђен стандардни Инсин механизам, а сада је замењен матични сат истог, земунског произвођача, који га и одржава готово четири деценије, откако краси Карађорђев трг.

 

Четири мања сатна механизма дају тачно време тако што их покреће матични сат и о овом јавном часовнику се стара Земунска индустрија сатова ”Инса”.

 

Инжењери овог предузећа јединственог у региону јуна 2020. године заменили су најстарији сатни механизам на прочељу општинског здања на Магистратском тргу број 1, који се недељно навијао.  Стари јавни часовник добио је нови ”Инсин” матични сат на струју са системом аутоматског подешавања тачног времена, и то је, поред оног на Карађорђевом тргу, други јавни сат у Земуну.

 

Јавни сат налази се и на богатој, старинској згради Земунске гимназије, цркве Светог Николаја Мирликијског и, наравно, на фасади Земунске индустрије сатова ”Инса” у Тршћанској улици.

 

 

Познат је и Сунчани сат на прочељу фасаде здања на углу Дубровачке и Главне улице из 1828. године.

 

Земунска индустрија сатова иначе одржава и тространи јавни часовник који је постављен на почетку Кнез Михајлове улице, затим сат на фасади зграде у којој је смештена Амбасада Црне Горе у Београду, али и велики постављен на окретници аутобуске линије ”16” на Карабурми, Клиничком центру Србије, на згради ЈКП ”Београдски водовод и канализација” у Улици Кнеза Милоша и на улазу у РТВ Нови Сад.

 

Није мање важно истаћи да је интересовање градова у региону за постављање и, наравно, и одржавање јавних часовника изузетно велико, те земунска ”Инса” има поруџбине из Црне Горе, Македоније и Хрватске, док је, како кажу у предузећу, рекордер Андрићев родни град Травник са чак пет тространа јавна сата.