”ТАМНА СТРАНА СУНЦА” У ГАЛЕРИЈИ ”СТАРА КАПЕТАНИЈА”

22. јун 2020.

 

Под покровитељством Градске општине Земун, Министарства здравља Републике Србије и неколико фармацеутских компанија, а у организацији Удружења пацијената оболелих од меланома, у галерији ”Стара капетанија”, 19. јуна отворена је изложба фотографија ”Тамна страна Сунца”, уметничког фотографа из Загреба Крума Ивановског.

”Изложбу смо организовали да би указали грађанима на опасност од меланома. Будући да долазе летњи дани, наша намера је да са ове изложбе пошаљемо низ снажних порука, од којих су три најважније – избегавајте соларијуме, не сунчајте се од десет до 17 часова и обавезно посетите лекара уколико уочите било какву промену на свом телу”, каже Саво Пилиповић, председник Удружења пацијената оболелих од меланома (УПООМ), уз напомену да од меланома у Србији годишње оболи 600 људи, а више од 200 њих има метастатски меланом.

Изложба је организована захваљујући Удружењу пацијената оболелих од меланома са Удругом меланом из Хрватске. Као  део акције којом се обележава месец борбе против меланома заинтересовани грађани су могли да потпишу петицију о забрани соларијума која је покренута са циљем да се у Србији соларијуми у потпуности укину.

У име Градске општине Земун отварању изложбе је присуствовао секретар Скупштине градске општине Земун Марко Јанковић