СУСРЕТ У ЦРКВИ СВЕТОГ ИВАНА КРСТИТЕЉА

01. октобар 2020.

У склопу манифестације Дани европске баштине Клуб поштовалаца времена МАХ организовао је програм ”Сусрет”, који је одржан у Цркви светог Ивана Крститеља 30. септембра 2020. године.

У музичком делу програма Љиљана Арсеновић је извела ”Покајничку молитву” и завршни хор из Бахове Пасије по Матеју, арију ”Аве Марија”, Моцартову ”Ave verum”, ”Хлеб живота” Цезара Франка и познату песму ”Чудесна милост”, док је једну од молитви отпевао и црквени хор.

У наставку сусрета председница МАХ – а Маријана Ајзенкол припремила је изводе из историје образовања код народа који настањују Земун: Јевреја, Мађара, Немаца, Хрвата, Срба, те су се повели разговори о утицају религије на просвећивање.

У окриљу храмова, цркава и синагога стицала се писменост, а потом и образовање – а код Јевреја је, рецимо, по речима музичара, градитеља жичаних инструмената и чувара традиције Николе Салаћанина, школа значајнија од синагоге, зато што је гест црквене иницијације у пунолетство  у 13- ој години читање одломака из Торе на хебрејском језику.

Прве школе и библиотеке формиране при верским храмовима образовале су генерације верника свих религија.

Сусрет је затворио Никола Салаћанин извођењем јеврејских, мађарских и немачких традиционалних песама.