СРЕЋАН ПРВИ ДАН ШКОЛЕ

01. септембар 2022.

Руководство Градске општине Земун са одборницима Скупштине ГО Земун, члановима Већа Града Београда и народним посланицима обишли су основне школе где су са ђацима првацима, родитељима, бакама и декама и наставницима поделили радост првог школског дана, и уручили црвени и плави ранац као подстрек за успешно школовање.

 

Близу 1900 ђака првака у 20 земунских основних школа првог дана школске године на клупама у учионицама сачекали су ранчеви и школски прибор који је и ове године обезбедила Градска општина Земун у оквиру пројекта ”Земунски првак”.

 

”Градска општина Земун наставља да улаже у школску инфраструктуру и у подизање нивоа васпитно-образовног процеса. Земунска просвета има континуитет дуг три века и као настављачи те традиције бринемо о ђацима од почетка школовања, пратећи њихов развој и награђујући њихове успехе”, рекао је члан Већа Градске општине Земун Владимир Костић, нагласивши да је важно да заједно радимо како би свака нова генерација имала што боље услове за учење и развој.

 

О првим редовним школама у Земуну имамо детаљне податке од 1745. године. Гласник ученог друштва помиње у Земуну српску школу из 1720. године, а као најстаријег учитеља извесног Тому, а затим даскала Максима око половине 18. века.

 

Данас Земун има 17 основних школа, музичку школу, три специјалне и седам средњих школа, као и четири државне високошколске установе.