СПОМЕН ПАРК СРПСКИМ ЖРТВАМА У ЗЕМУНУ

17. мај 2021.

Меморијални комплекс у знак сећања на све српске жртве ратова на простору Хрватске, Босне и Херцеговине, Косова и Метохије биће изграђен на територији општине Земун. У реализацији ове заједничке иницијативе укључени су Град Београд и Градска општина Земун.

 

”Још тражимо конкретну локацију. Идеја је да спомен парк посвећен Србима страдалим у прогонима и крвавим сукобима на простору бивше Југославије од 1990. до 1999. направимо онако како приличи жртвама. Могуће локације су у насељима Батајница и Бусије, као и у оним деловима Земуна где су наши прогнани и преживели Срби, изградили куће и почели нови живот”, каже председник Градске општине Земун Гаврило Ковачевић.

 

Главни градски урбаниста Марко Стојчић објашњава да ће то бити јединствени простор посвећен свим жртвама, попут спомен-парка у Јајинцима, али не у архитектонском, већ у симболичком смислу.

 

Када локација буде пронађена, следи расписивање конкурса како би почела реализација пројекта којим ће бити одата пошта жртвама из ратова деведесетих година на простору бивше Југославије.

 

Земун је примио највећи број избеглих и интерно расељених лица, у односу на број становника, која су формирала домаћинства у насељима Алтина, Грмовац, Бусије, Плави Хоризонт и Батајница.