СПОМЕНИК ПАЛИМ БОРЦИМА НОР-А БИСЕР ЈОВАНА КРАТОХВИЛА

22. фебруар 2021.

Аутор монументалног Споменика палим борцима у народној револуцији од 1941-1945, на платоу испред Команде РВ и ПВО у Земуну, Јован Кратохвил упокојио се 22. фебруара 1998. године.

 

Био је професор на Ликовној академији и ректор Универзитета уметности у Београду од 1971. до 1973. године. Јован Кратохвил је у својој богатој уметничкој каријери изградио бројна спомен обележја ( споменик палим борцима на Мајевици, совјетским ратним ветеранима погинулим у авионској незгоди на Авали, спомен-костурницу у Сансеполкру у Италији)., а сахрањен је у Алеји заслужних великана.

 

Једно од својих најпознатијих дела, споменик у Земуну, посвећен жртвама фашизма у Другом светском рату, као споменицу одмазде фашиста над недужним становништвом Земуна, урадио је 1954. године. Монументалних димензија, композиција која се састоји од постамената од белог и црног мермера, украшених рељефом у бронзи са сценама из рата и фигуром девојке са раширеним рукама која симболизује слободу, висока више од 16 метара, плени погледе пролазника.

 

И по својим уметничким обележјима и месту на којем је постављен – припада заштићеној просторно културно – историјској целини од великог значаја, Старом језгру Земуна, споменик је под заштитом Републичког завода за заштиту споменика културе и историје од 1979. године.

 

Настојећи да и сама одржава споменичко наслеђе, Градска општина Земун је овај значајан споменик ревитализовала у два наврата: 1986. и 2009. године, издвојивши значајна средства за извођење неопходних грађевинско-занатских и радова на уклањању графита, као и обнови написа: ”Палим у народној револуцији 1941-1945. Грађани Земуна 1954”