СПОМЕНИК БРАНКУ ПЕШИЋУ НА МЕСТУ СТАРЕ ФОНТАНЕ

09. март 2022.

У друштву домаћина председника Градске општине Земун Гаврила Ковачевића и заменика градоначелника Београда Горана Весића, чланови Одбора за подизање споменика бившем градоначелнику Београда и знаменитом Земунцу Бранку Пешићу обишли су Велики трг у Земуну како би прецизирали тачну локацију где ће споменик бити постављен.

У обиласку локације учествовали су помоћник градоначелника Београда Андреја Младеновић, заменица председника Скупштине Београда Андреа Радуловић, главни урбаниста Марко Стојчић, директорка Завода за заштиту споменика културе Града Београда Оливера Вучковић, директор ЈКП ”Јавно осветљење” Александар Цинцар Попоски, председник Одбора историчар уметности Никола Кусовац, аутор споменика Марко Кратохвил, као и представници градских комуналних предузећа.

”Велики трг је право место за једног великана какав је био Бранко Пешић. Ово је место где се најбоље осећа дух и ритам Земуна. Ту је градска пијаца, ту је Главна улица, у близини је и општинско здање у којем је својевремено радио и шеталиште којим је Бранко корачао. Уверен сам да ће сваки грађанин Земуна пролазећи поред овог споменика дати наклон једном таквом човеку, а истовремено осетити понос што је његов комшија био креатор и визионар модерног Београда у којем данас живимо и који развијамо по мери једне европске метрополе”, рекао је председник Градске општине Земун Гаврило Ковачевић.

Споменик ће бити постављен на месту где се сада налази фонтана на Великом тргу. Како каже заменик градоначелника Београда Горан Весић, овај простор ће бити искоришћен да поред споменика буду постављени и пратећи елементи са водом која се слива и неколико чесми. Уместо класичног постамента споменик ће красити партерно уређење које ће омогућити људима да седну, да се одмарају и да комуницирају са Бранком. Биће то прилика да се уреди комплетан Велики трг и да се замени мобилијар.

Скулптуру у бронзи Бранка Пешића, високу 2,25 метара израдиће Уметничка ливница ”Јеремић”.