СПОМЕНИК БРАНКУ ПЕШИЋУ НА ВЕЛИКОМ ТРГУ

10. јун 2021.

У част једном од најпознатијих Земунаца и градоначелника Београда од 1965. до 1974. године, споменик Бранку Пешићу, рад академског вајара Марка Кратохвила биће постављен на јесен на Великом тргу, у пешачкој зони Земуна. Одлука о измени Одлуке о подизању споменика Бранку Пешићу, усвојена на седници Скупштине града Београда одржаној 9. јуна, ”измешта” омиљеног градоначелника са првобитно усвојене локације на Масариковом тргу на нову, где ће бити видљивија и боље уклопљена у постојећу архитектуру и амбијент Старог језгра Земуна.

Сагласности за ову измену дале су Градска општина Земун, Завод за заштиту споменика културе града Београда, Градски урбанистички завод, Министарство културе и информисања и ЈКП ”Зеленило – Београд”.  

Одбор за подизање споменика креативни део посла поверио је академском вајару Марку Кратохвилу, који од 2009. године живи у Лос Анђелесу и у међународним размерама је изградио репутацију оригиналног амбијенталног скулптора.

За непроцењив допринос Београду име Бранка Пешића од 2004. године носи улица у Земуну којој је живео, као и у Лазаревцу и Петровичићу (Сурчин).

Бронзани рељеф са његовим ликом налази се у Саобраћајно-техничкој школи ”Земун”, која се до 1992. године звала Аутосаобраћајни школски центар ”Бранко Пешић”. По омиљеном градоначелнику је од 1996. године име носила и једна од месних заједница у Земуну.

А 2016. године на фасаду основне школе ”Бранко Пешић” у Светотројичиној улици постављена је бела мермерна спомен плоча са Пешићевим ликом у рељефу изливеном у бронзи поводом 30. годишњице његове смрти.

Потомци Бранка Пешића завештали су Удружењу за културу, уметност и међународну сарадњу ”Адлигат” богату збирку предмета којима се Пешић служио и које је током свог живота добио од славних гостију српске престонице за легат, у оквиру Музеја српске књижевности на Бањици.

Велико дело које је иза себе оставио као учесник у врху власти Београда са најдужим стажом у историји престонице, споменик је, свакодневица и визија: од саобраћајне инфраструктуре (Мостарска петља, мост Газела, Теразијски тунел, Београдски железнички чвор, Београдски метро…), стамбене и пословне изградње (Блок 45, Палата Београђанка, хотел Југославија, план спуштања Београда на реке…), покретања градске радио-станице ”Студио Б”, БИТЕФ-а, ФЕСТ-а и још много других манифестација културе. И на све то ће већ од јесени Бранко Пешић, овековечен у камену на централном градском Великом тргу подсећати своје суграђане и госте Земуна.