СЛАВА И САБОР У БУСИЈАМА

24. мај 2022.

Вечерњом службом 23. маја којој је присуствовао председник Градске општине Земун Гаврило Ковачевић и у традиционалној саборској атмосфери у насељу Бусије отпочело је обележавање храмовне славе Светих првих словенских апостола Кирила и Методија.

Браћи просветитељима, који су у 9. веку ширили писменост и веру, увели глагољицу као писмо и сматрани ”словенским апостолима”, посвећен је један од најлепших храмова у Земуну. 

Светој архијерејској литургији коју је служио епископ новограчаничко-средњезападноамерички Лонгин и светковању овог значајног дана – 24. маја за све грађане Бусија присуствовaли су чланови Већа ГО Земун Бошко Радовановић и Вукашин Бојовић.

Црквени комплекс у Бусијама отелотворење је идеја светаца којима је посвећен, будући да  је под окриље цркве стао готово сав јавни живот, верски, образовни, здравствени и културни, десетине хиљада житеља насеља који су избегавши из Хрватске и Босне и Херцеговине свој нови дом нашли у Земуну.

Дан Ћирила и Методија, односно Дан словенске писмености и културе, државни је празник који је установљен 2019. године.

Словенски просветитељи Ћирило и Методије су оснивачи словенске књижевности и творци првог словенског писма – глагољице. У Цариграду су саставили словенску азбуку од 38 слова и почели да преводе црквене књиге са грчког на словенски. На позив кнеза Растислава отишли су у Моравију да шире веру Христову, а умножене црквене књиге давали су свештеницима који су наставили рад на просвећивању.

На Папин позив стигли су у Рим где се Ћирило разболео и умро 869. године. Методије се вратио у Моравију и наставио ширење вере међу Словенима све до смрти 885. године. Његово дело наставили су његови ученици на челу са светим Kлиментом и Наумом који су саставили писмо ћирилица.