СЛАВА И САБОР У БУСИЈАМА – СВЕТИ ЋИРИЛО И МЕТОДИЈЕ

29. мај 2023.

 

Заштитници храма и насеља Бусије, први словенски просветитељи и апостоли Свети Ћирило и Методије прослављени су на традиционалан начин празничном литургијом, коју је 24. маја одржао протојереј Страхиња Голијан, архијерсјки намесник земунски и изасланик епископа сремског Г. Василија, уз саслужење свештенства Епархије сремске.

 

Служби су присуствовали и помоћник председника Градске општине Земун Славиша Топаловић и члан Већа ГО Земун Бошко Радовановић.

 

Дан Ћирила и Методија, који је од 2019. године проглашен Даном словенске писмености и културе и државним празником, посебан је у животу грађана Бусија, насеља које су подигли и у њему крајем деведесетих нашли свој дом избегли из Хрватске и Босне и Херцеговине. Он означава и почетак вишедневног сабора, који сабире и окупља сународнике из земље и иностранства.

 

И сам црквени комплекс у срцу насеља окупио је под своје скуте сав јавни живот, верски, образовни, здравствени и културни, десетине хиљада житеља овог места, отелотворујући идеју светаца, којима је посвећен.  Започету 2003. године по нацртима архитекте Славка Лукића, цркву је раскошно живописао Драган Марунић, а сам комплекс заокружила зграда основне школе.

 

Словенски просветитељи Ћирило и Методије су оснивачи словенске књижевности и творци првог словенског писма – глагољице. У Цариграду су саставили словенску азбуку од 38 слова и почели да преводе црквене књиге са грчког на словенски. На позив кнеза Растислава отишли су у Моравију да шире веру Христову, а умножене црквене књиге давали су свештеницима који су наставили рад на просвећивању.

 

На Папин позив стигли су у Рим где се Ћирило разболео и умро 869. године. Методије се вратио у Моравију и наставио ширење вере међу Словенима све до смрти 885. године. Његово дело наставили су његови ученици на челу са светим Kлиментом и Наумом који су саставили писмо ћирилица.