СКУП У СПОМЕН БРАНКУ ПЕШИЋУ

30. септембар 2022.

Пријатељи и поштоваоци лика и дела Бранка Пешића, омиљеног комшије, суграђанина, председника општине Земун од 1955. до 1958. године, градоначелника Београда у периоду од 1965. до 1974. године, а поводом сто година од његовог рођења, 30. септембра организовали су скуп у галерији Канцеларије за младе Градске општине Земун под називом ”Сећање Земунаца на Бранка Пешића”. Скупу су присуствовали заменик председника Скупштине Градске општине Земун Сава Мишковић и заменица секретара Скупштине Градске општине Земун Дејана Вуковић.

 

Упечатљиве детаље из биографије Бранка Пешића, о учешћу у НОБ-у и друштвено-политичком раду присутнима су казивали члан Већа ГО Земун Иван Морић, некадашњи председници Скупштине општине Земун Петар Столица и Бранко Радивојевић, познати земунски карикатуриста Драган Руменчић, председник Клуба матичне културе Земун мр Миодраг Миша Милошевић, некадашњи градски одборник Раде Гавриловић, бивша градоначелница Града Београда прим. др Слободанка Груден и члан најужег тима градитеља Београда у време када је Бранко Пешић био градоначелник др сц. Бранимир Ујдур.

 

Била је то прилика да водитељ програма Миша Козловачки упозна присутне да је на Фесту приказан документарни филм ”Градоначелник”, аутора Душке Јованић и Вука Дапчевића, док је Клуб матичне културе Земуна издао књигу о јубилеју Бранка Пешића, Мирка Тепавца и осталих знаменитих Земунаца. У току је завршетак израде споменика Бранка Пешића који ће бити постављен у Земуну на Великом тргу, док име омиљеног градоначелника носи и једна улица, као и школа у Земуну.

Посетиоци су овом приликом могли и да погледају изложбу архивских фотографија ”Бранко Пешић, градитељ и визионар”.

 

На скупу су представници Удружења радних акцијаша Београда свечано уручили Повељу ”Бранко Пешић” најбољим бригадирима Земуна који су током друге половине прошлог века градили Југославију од Вардара до Триглава.