СЕЋАЊЕ НА ОСАМ ДЕЦЕНИЈА ОД СТРАДАЊА СРБА У ГЛИНИ

02. август 2021.

Парастосом и комеморацијом у храму Св. Ћирила и Методија у насељу Бусије 31. јула обележено је 80 година од страдања Срба у Глини.

Власти Независне Државе Хрватске у сарадњи са католичким свештеницима на силу су у Глину крајем јула 1941. године довели Србе Кордуна, Баније и Босанске Крајине уз обећање да ће им преласком у католичку веру бити поштеђени животи. У српској православној цркви Рођења пресвете Богородице уследио је масовни покољ. У мају, крајем јула и почетком августа 1941. године усташе су заклале и убиле 1566 Срба. Овај мали банијски градић, тог лета био је потпуно ”очишћен” од Срба.

 

О овом страшном злочину на комеморацији у Бусијама говорили су историчар

др Милан Кољанин, потомак жртава народни посланик Миодраг Линта и књижевник Милан Пађен. На комеморацији су читана сећања Љубана Једнака, јединог који је преживио злочин у Глини, након чега су присутни потписивали иницијативу да нека од улица у Београду добије назив по овом преживелом глинском страдалнику.

 

Председник Савеза Срба из региона и народни посланик Миодраг Линта рекао је да је тешко говорити о трајном миру и стабилности на простору бивше Југославије докле год хрватски народ не покаже спремност да се суочи са, како је рекао, својом усташком, геноцидном и злочиначком прошлошћу. Због тога је важно да Влада Србије покрене иницијативу према Влади Хрватске да се ”Хрватски дом” преименује у спомен центар ”Српских жртава геноцида Баније и Кордуна” и да наша држава оснује меморијални центар српских жртава у НДХ који би се бавио неговањем културе сећања на српске жртве и упознавао домаћу и инострану јавност о почињеном геноциду.

 

У име Градске општине Земун овом молитвеном и комеморативном скупу присуствовали су члан Већа Драган Матијевић и саветник председника Игор Вукчевић.

 

Обележавање догађаја у насељу Бусије организовали су Удружење крајишких Срба ”Прело” из Чикага, Завичајни клуб Кордунаша из Београда, Завичајно удружење Банијаца, потомака и пријатеља Баније из Београда и Савез Срба из региона.