СЕЋАЊЕ НА ЖРТВЕ ФАШИЗМА

21. април 2023.

Национални Дан сећања на жртве Холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рату – 22. април је државни празник који се обележава у Србији почев од 2012. године. Дан сећања на жртве Холокауста посвећен је успомени на Србе, Роме и Јевреје настрадале у масовним злочинима током Другог светског рата у нацистичкој творевини Независне Државе Хрватске и у окупираној Југославији.

 

Овај датум нас посебно сећа на ноћ између 21. и 22. априла 1945. године када су две групе са више од хиљаду заточеника покушале пробој из злогласног усташког концентрационог логора у Јасеновцу, тачније Логора Доња Градина и Логора Кожаре, од којих се спасило око сто заточеника.

 

На овај дан сећамо се и страдалих у логору на Старом београдском сајмишту са званичним називом ”Јеврејски логор Земун”. Био је то највећи немачки логор не само у окупираној Србији, већ и на европском Југоистоку. У почетку је логор био само за српске Јевреје и то првенствено жене, децу и старце. Свакодневно, од 8. децембра 1941. до почетка маја 1942. године, јеврејска деца, жене и старци убијани су на путу од логора до припремљених масовних рака у насељу Јајинци. За само пет месеци у логору је страдало преко шест хиљада Јевреја.

 

Када је маја 1942. године довршено уништавање Јевреја, Србија је проглашена за територију ”очишћену од Јевреја”. Тада је логор почео да прима и друге таоце: комунисте, партизане, четнике, као и цивиле ухваћене на подручју ратних дејстава од маја 1942. до јула 1944. године. Кроз ”Прихватни логор Земун”, како му је гласио нови назив, прошло је око тридесет две хиљаде људи, а убијено је око једанаест хиљада.

 

Историја бележи, у једном дану, 27. јула 1942. године страдала је готово цела јеврејска заједница у Земуну, 574 члана је нестало.

 

У знак сећања на жртве фашизма Градска општина Земун традиционално сарађује са Јеврејском општином Земун у приређивању изложби и предавања.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA