СВЕЧАНО У ЗЕМУНСКОЈ ГИМНАЗИЈИ

17. октобар 2023.

Колектив, ученици и пријатељи, партнери и сарадници прославили су 16. октобра

165 године рада Земунске гимназије. Свечаности су присуствовали председник Скупштине Градске општине Земун Мирослав Гајић, помоћник председника Градске општине Земун Славиша Топаловић, секретар Скупштине Марко Јанковић и члан Већа Градске општине Земун Ђорђе Дукић.

 

Свечаност су увеличали Његова светост патријарх српски г. Порфирије који је том приликом освештао Земунску гимназију, министарка просвете проф. др Славица Ђукић Дејановић, помоћник министра просвете Милош Благојевић, декан Медицинског факултета у Београду проф. др Лазар Давидовић и земунско свештенство.

 

У својој свечаној беседи патријарх Порфирије је истакао да свако треба, у складу са својим могућностима, да уложи максимум напора како би у знању постигао најбоље резултате, али да стицање знања треба да прати и стицање врлине, пре свега пријатељства и радости за успех свог друга.

 

Приликом обраћања министарка просвете проф. др Славица Ђукић и директор Земунске гимназије Милош Бјелановић су истакли да гимназија негује традицију, вредности, знање и да је у самом врху српског образовања.

 

Поводом јубилеја гимназија је високим званицама доделила повеље захвалности и захвалнице  за изузетан допринос  одржању традиције, унапређењу квалитета наставе и услова рада у Земунској гимназији.

 

Захвалнице су уручене председнику Скупштине Градске општине Земун Мирославу Гајићу и помоћнику председника Градске општине Земун Славиши Топаловићу.

 

У уметничком делу програма учествовали су ученици гимназије.

 

Земунска гимназија, готово од оснивања 1858. године, па све до данас, била је и остала обележје Земуна, а уз Математичку, Шабачку, Карловачку и Чачанску једна је од гимназија са најдужом традицијом у Србији.