СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕН ПРАЗНИК ОПШТИНЕ ЗЕМУН – 5. НОВЕМБАР

06. новембар 2023.

 

Полагањем венаца, 5. новембра, на Спомен-костурницу палим борцима у ослободилачким ратовима 1914-1918 код Харишеве капеле на Земунском гробљу  почело је обележавање Празника општине Земун.

 

Венце на Спомен-костурницу положио је председник Скупштине Градске општине Земун Мирослав Гајић са сарадницима.

 

Том приликом, председник Скупштине Градске општине Земун Мирослав Гајић је истакао да је 5. новембар уписан златним словима у знамење Земуна, то је дан ослобођења Земуна у Првом светском рату.  Уласком у Земун на овај дан, далеке 1918. године, српска војска извојевала је слободу за свој народ, за свој Земун.

 

Централна прослава – Свечана седница Скупштине градске општине Земун одржана је у Опери и театру ”Мадленијанум”, када су председник Градске општине Земун Гаврило Ковачевић и председник Скупштине Мирослав Гајић уручили јавна признања овогодишњим лауреатима.

”Земун је право и добро место да се започне упознавање наше културне баштине, бурне историје на раскрсници два царства, Истока и Запада, да се упозна стваралачки и слободарски дух нашег народа који је уписан у свако старо здање, уткан у звонике цркава и зидине гардошке тврђаве. Ту је и Миленијумска кула, данас прелепи видиковац и споменик културе. Оно што Земун и данас има јесте неодољиви шарм вароши на Дунаву, нешто у њему ‘старинско’, што свима прија – то је сусрет древног и младости,  добро уклопљен, и зато се у Земун враћа, или не одлази. Наша је дужност да развијамо Земун у свим правцима, да нико не буде заборављен, да врата општине буду увек отворена за све грађане, да у заједништву стварамо”, рекао је председник Ковачевић, и подсетио на све пројекте које су реализовани, на нове саобраћајне коридоре и изграђену комуналну инфраструктуру. 

 

Повеље за грађанске заслуге са медаљом – заслужни грађанин Земуна за 2023. годину додељена је у области здравства вишем рендген техничару КБЦ Земун Драгану Ђокићу, у области уметности ликовном педагогу и мултимедијалном уметнику Милану Игњатовићу Рарију, у области образовања наставници математике у ОШ ”Светислав Голубовић Митраљета” Александри Даниловић, у области културе глумцу и драмском писцу Браниславу Милићевићу – Бранку Коцкици, у области спорта бившем атлетичару и тренеру Јаношу Хегедишу.

 

Повеља за грађанске заслуге са медаљомпочасни грађанин Земуна додељена је драмском писцу и сценаристи Владимиру Ђурђевићу који се у име награђених захвалио на указаној части.

 

”Ово није само награда за наш рад, ово је мотивација и обавеза више према нашој деци, али и према онима који су Земуну дали више од нас”, рекао је Ђурђевић, уз напомену да је за све овогодишње лауреате заједничко – патриотизам.

 

Празник општине употпунио је Земунски тамбурашки оркестар разноврсним програмом, од класичних тамбурашких нумера, па све до марша и танга.