СВЕЧАНО ОТВОРЕНА МУЗИЧКА КОНФЕРЕНЦИЈА ”КУЛТУРА – ПОВЕЗНИЦА СРБИЈЕ И СВЕТА”

17. август 2021.

У Музичкој школи ”Коста Манојловић”, 16. августа, концертом добродошлице свечано је отворена међународна Уметничко-образовна конференција ”Kултура – повезница Србије и света”.

 

Конференцију, која траје до 18. августа организовало је Удружење музичара ”Музичко сазвежђе”, а учесници су еминентни музички педагози из Европе и региона.

 

Сјајан музички програм приредили су ђаци Музичке школе ”Коста Манојловић”, награђивани учесници међународних такмичења Лука Симоновић, хармоника, Сергеј Човић, клавир и Ања Толимир, сопран у клавирској пратњи Стефана Чалића, као и гост из школе ”Лисински” Александар Пејовић, хармоника.

 

Професорка Музичке школе ”Коста Манојловић” Данијела Ракић упознала је заинтересовану јавност са програмом конференције која ће се бавити педагошким аспектима музичке културе, утицајима традиционалног стваралаштва на модерне токове и значајем регионалне сарадње. Биће речи и о популаризацији фестивала и такмичења, и каријерама младих музичара кроз употребу технике и технологије. Такође, гости Земуна одржаће и појединачне мастер класове за које влада велико интересовање.

 

Председник Удружења ”Музичко сазвежђе” Алекса Мирковић потписао је Споразуме о сарадњи са међународним асоцијацијама које су представљали предавачи из Русије, Летоније, Црне Горе и Републике Српске и захвалио се Градској општини Земун на континуираној подршци, Министарству културе и информисања Републике Србије које је суфинансирало овај пројекат, као и свим организацијама и појединцима који су помогли одржавање догађаја.

 

Гости из Русије Аркадиј Шкворов, Летоније Сподрис Качанс, Црне Горе Немања Потпарић, Републике Српске Валентина Дутина представили су своје матичне куће и концепте рада и пројекте који се реализују у сарадњи са српским уметницима.

 

Свечаном отварању присуствовали су председник Скупштине Градске општине Земун Мирослав Гајић и секретар Скупштине Марко Јанковић.