СВЕЧАНО ОБЕЛЕЖЕН ДАН РОДА АВИЈАЦИЈЕ

02. август 2022.

У Команди Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране у Земуну и на Војном аеродрому ”Пуковник-пилот Миленко Павловић” свечано је обележен 2. август – Дан рода авијације, који се слави у спомен на 1893. године, када се први пут званично помиње ваздухопловство у војсци на овим просторима.
 
Члан Већа Градске општине Земун Марко Раић присуствовао је свечаности у Команди Ратног ваздухопловства 1. августа и том приликом упутио честитке свим припадницима рода авијације и положио венац на спомен плочу погинулим припадницима РВ и ПВО у одбрани од НАТО агресије 1999. године.

 

Наредног дана, 2. августа на војном аеродрому у Батајници поводом Дана авијације одржана је церемонијална стајанка и положени венци у спомен парку. У име Градске општине Земун венце су положили чланови Већа Драган Матијевић и Вукашин Бојовић.

 

Свечаности су присуствовали министар одбране Небојша Стефановић и командант РВ и ПВО генерал-потпуковник Душко Жарковић, као и представници државних органа и верских заједница.

 

У оквиру церемоније заслужним припадницима овог рода додељене су златне летачке значке, највише признање ваздухопловаца, као и звања инструктора летења и заслужним официрима и војницима уручене су војне споменице и спомен медаље.

Дан авијације прославља се 2. августа, у спомен на дан када је 1893. године наређењем краља Александра Обреновића предвиђено да се у свакој дивизији образују ваздухопловна одељења. До 1941. године тај дан се традиционално прослављао као слава свих пилота и летача.