СВЕЧАНО ОБЕЛЕЖЕН ДАН ВИДА РАТНОГ ВАЗДУХОПЛОВСТВА И ПРОТИВВАЗДУХОПЛОВНЕ ОДБРАНЕ

23. децембар 2022.

Свечана академија поводом 110 година од оснивања Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране одржана је у Дому ваздухопловства у Земуну, у присуству изасланика председника Републике Србије, изасланика министра одбране и других министарстава, Генералштаба Војске Србије, представника Града Београда, локалних самоуправа, верских заједница и многобројних гостију. Догађају је присуствовао и председник Скупштине Градске општине Земун Мирослав Гајић.

 

У честитки ваздухопловцима председник Републике Србије и врховни командант оружаних снага Александар Вучић је истакао да је Република Србија свесна у којој мери може да се ослони на ангажовање ваздухопловаца и изразио уверавање да напори који се улажу у модернизацију српског војног ваздухопловства ни у наредном периоду неће посустати.

 

Честитајући празник свим припадницима, командант РВ и ПВО генерал-потпуковник Душко Жарковић је истакао да су се у историји вида дугој 110 година, смењивали периоди просперитета, али и бурни периоди, када су се бранили и одбранили држава и народ, додајући да смо и данас поносни на све припаднике РВ и ПВО, јер су на висини задатка, а љубав према отаџбини и слободи увек су стављали испред својих живота.

 

Сумирајући резултате у години за нама, генерал Жарковић је истакао да је стални задатак контроле и заштите суверенитета ваздушног простора Републике Србије у потпуности реализован, да и надаље припадници РВ и ПВО извршавају задатке ојачане контроле и заштите нашег неба, те да ће и у наредној години бити настављено са модернизацијом и развојем овог вида војске, као гарантом слободног српског неба, уз потпуно оспособљено и високомотивисано људство.

 

Одлуком команданта РВ и ПВО, Плакета РВ и ПВО додељена је Заводу за заштиту споменика културе Града Београда за израђену пројектну документацију реконструкције зграде Команде.

 

У културно-уметничком програму присутни су уживали у пригодном документарном филму о развоју ваздухопловства у Србији, као и у нумерама солиста, хора и оркестра Уметничког ансамбла Војске Србије ”Станислав Бинички”, а у галерији ”Икар” Музеј ваздухопловства је приредио ретроспективну изложбу старих фотографија, илустрација и експоната који презентују дугу традицију српског ваздухопловства и противваздухопловне одбране.

 

Дан РВ и ПВО обележава се у знак сећања на 24. децембар 1912. године када је, на основу Одлуке српског Војног министарства и Главног Ђенералштаба, војвода Радомир Путник донео Решење о формирању Ваздухопловне команде са седиштем у Нишу.