СВЕЧАНО ОБЕЛЕЖЕНА ТРИ ВЕКА ЗЕМУНСКЕ ЖУПЕ

20. септембар 2021.

Римокатоличка жупа Узнесења Блажене Дјевице Марије прославила је 300 година постојања и рада низом концерата и тематских предавања, као и свечаном Светом мисом, коју је предводио монсињор Ђуро Гашпаровић, сремски бискуп.

Светој Миси 19. септембра присуствовали су чланови Већа Градске општине Земун Ђорђе Дукић и Станислав Глумац, као и представници институција, друштвеног и привредног живота Земуна.

Обележавање значајног јубилеја, три века постојања, почело је концертом жупног збора ”Света Цецилија”, тродневницом 16,17. и 18. септембра, а тематску презентацију о богатој историји жупе одржали су Тања Грличић, дугогодишњи професор Ђаковачке богословије Никола Шкалабрин и пречасни Јозо Дуспара.

Концерт је одржао и ансамбл ”Musica Caelestis”, наступила је сопран Тијана Николић у пратњи Лидије Мартиниело на оргуљама.

Земунску жупу основали су далеке 1721. године фрањевци капуцини, а Црква Узнесења Блажене дјевице Марије на Великом тргу у Земуну грађена је од 1785. до 1817. године. Прва миса је одржана 1795, док је катедрала била у изградњи. Са здањем жупног дома на углу Улица Змај Јовине и Великог трга, барокно здање катедрале представља монументалну сакралну целину. У дворишту се чувају остаци срушене цркве светог Венделина, која се некада налазила у Првомајксој улици.

Црква Узнесења Блажене Дјевице Марије од 1910. године има и оргуље, а од 2003. библиотеку ”Илија Округић”, чији књижни фонд чини више хиљада књига и рукописа.