СВЕЧАНОСТ У ЧАСТ СЛОБОДЕ – ПРАЗНИК ОПШТИНЕ ЗЕМУН

05. новембар 2021.

Сваког 5. новембра, дана у ком се обележава Празник општине Земун, када је славна српска војска пре 103 године ослободила Земун и припојила га матици Србији, полажу се венци на Спомен-костурницу палим борцима Првог светског рата код Харишеве капеле на Земунском гробљу. Ове године су венац положили и поклонили се сенима славних предака председник ГО Земун Гаврило Ковачевић и председник Скупштине ГО Земун Мирослав Гајић.

Свечаност обележавања Празника општине Земун у великој сали у Косовској 9 отворила је а капела извођењем химне Републике Србије Јана Шантрић ученица Земунске музичке школе ”Коста Манојловић”.

После одавања минута ћутања свим погинулим за ослобођење Србије и Земуна, свечану седницу Скупштине Градске општине Земун, којој су осим одборника Скупштине присуствовали угледни гости из политичког и привредног живота, отворио је председник Скупштине ГО Земун Мирослав Гајић, који је поздравио госте.

”После више од једног века наша је морална обавеза да славимо овај дан и да одамо почаст тадашњим јунацима, али и свим оним грађанима Земуна који су радили и градили Земун какав данас имамо и оставили нам дивно наслеђе различитих народа и вера”, рекао је Гајић.

 

У говору којим се присутнима обратио први човек Земуна, Гаврило Ковачевић, посебно је  истакао бројне пројекте који се реализују и припремају како би се побољшали услови живота свих грађана Земуна.

”На територији Земуна у току је реализација великог броја пројеката који су важни за регион и Србију, попут изградње саобраћајних коридора, железничке инфраструктуре, индустријске зоне и не мање важни они локални”, рекао је Ковачевић.

Изградња Батајничке петље и Батајничког булевара, брзе пруге Београд – Будимпешта и пружног прелаза у Батајници, првог Интермодалног терминала са логистичким центром у Србији и на Западном Балкану, проширење Батајничког друма, нова фабрика за производњу кинеских ”Синофарм”  вакцина, модерна Ковид болница у Батајници, здравствена станица у Угриновцима, проширење амбуланте у Батајници, реконструкција централне зграде Дома здравља ”Земун” и објекта на Авијатичарском тргу, Услужни центар ГО Земун у Батајници, нова зграда Пореске управе, реконструкција КСЦ ”Пинки”, изградња подземне гараже ”Пинки”, обнова здања Команде ваздухопловства, започета реконструкција Улице Кеј ослобођења, ревитализација улица на Гардошу и Старом језгру Земуна почев од реконструкције Главне и бочних улица, као и оних у земунским насељима, почетак реализације Пешачког моста од Кеја до Великог ратног острва, фабрика за прераду отпадних вода са колектором, километри канализационе мреже у Старом језгру Земуна (6,6 km), као и секундарне уличне канализационе мреже у насељима, водовод у Шангају и Алтини, нова гробља у Батајници и Угриновцима, реновирање Земунске гимназије и осмолетке ”Светислав Голубовић – Митраљета”, а у перспективи и изградња прве средње школе у Батајници, вртићи ”Пчелица Маја”, објекти за предшколце у Алтини и Батајници, Дневни боравак за децу и омладину са сметњама у развоју на комплексу школе ”Радивој Поповић”, модеран парк у Алтини, реконструисана игралишта у Првомајској и Улици Милана Узелца, план за еко парк на Војном путу и дечија игралишта у Тршћанској, Нушићевој и Улици др Недељка Ерцеговца, спортско-рекреативна сала у насељу Шангај, реконструкција објекта Центра за социјални рад, надвожњак на потезу између Угриновачке, Пазовачког пута и Добановачке улице само су неки од завршених, започетих и планираних пројеката о којима је присутне информисао председник Земунске општине.

”Грађани су препознали да је политички и кадровски континуитет гарант напретка Земуна и њихова подршка нас обавезује да испунимо постављене циљеве.

Битно је напоменути да је сваки кутак у Земуну  важан и не постоје препреке које не можемо савладати”, рекао је Ковачевић.

У наставку свечаности председник Градске општине Земун је уручио Повеље за грађанске заслуге са медаљом – Заслужни грађанин Земуна  Миловану Здравковићу, доктору драмских уметности за допринос у области културе, доц. др Ратку Томашевићу, управнику Клинике за интерну медицину КБЦ ”Земун” у области здравства,  Милошу Бјелановићу, директору Земунске гимназије у области просвете и Повељу о пријатељству са кључем Земуна поводом стогодишњице високог полицијског образовања у Србији ректору Криминалистичко-полицијског универзитета, проф. др Зорану Ђурђевићу.

У име награђених захвалио се проф.др Зоран Ђурђевић.

Након што је председник Скупштине ГО Земун закључио свечану седницу, на бину је изашао Лазар Јончић, ученик СМШ ”Коста Манојловић”, који је на хармоници извео популарну композицију Ришара Галијана ”Валцер за Марго”.