СВЕЧАНОСТ ПОВОДОМ ДАНА РОДА АВИЈАЦИЈЕ

02. август 2023.

У Команди Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране у Земуну свечано је обележен 2. август — Дан рода авијације, који се слави у спомен на тај дан 1893. године, када се први пут званично помиње ваздухопловство у војсци на овим просторима.


  
Обраћајући се присутнима, заменик команданта Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране бригадни генерал Бране Крњајић подсетио је на богату традицију ваздухопловства које баштини наша земља, на историју војног ваздухопловства, посебно се осврћући на актуелну спремност овога рода.


  
Заслужним припадницима Ратног ваздухопловства и ПВО додељене су златне летачке значке, највише признање ваздухопловаца, као и звања инструктора летења, а заслужним официрима уручене су војне споменице за учешће у здруженој тактичкој вежби са бојевим гађањем  ”Муњевити удар 2021”.


 
Свечаности су присуствовали члан Већа ГО Земун Драган Матијевић, представници Војске Србије и многобројне званице.


 
Дан авијације прославља се 2. августа, у спомен на дан када је 1893. године наређењем краља Александра Обреновића предвиђено да се у свакој дивизији образују ваздухопловна одељења. До 1941. године тај дан се традиционално прослављао као слава свих пилота и летача.