СВЕТСКИ ДАН ПОЕЗИЈЕ – 21. МАРТ

21. март 2021.

Од 1999. године под покровитељством УНЕСКО-а обележава се Светски дан поезије као ”дијалог међу цивилизацијама”.

Овај својеврсни дочек пролећа већ 22 године популаризује писану и живу поетску реч на песничким фестивалима. Многе средине организују је на свој начин, а устаљено ”саборно” место међународног песничког фестивала, на којем се појављују ствараоци светског гласа постао је ”Културни центар Београда”. Ове године онлајн на свим својим друштвеним платформама програм ће уредити песникиња и драматург Маша Сеничић и трајаће од недеље, 21. до уторка, 23. марта у дигиталној дијалошкој форми и кроз видео читање поезије.

Осмишљен као дечја игра, програм ”Папир, камен, маказе” аудио-визуелно ће представити изабрану поезију песника из Србије – Ђорђа Ивковића и Радмиле Петровић, Црне Горе – Јане Радичевић и Марије Драгнић, Републике Српске – Владане Перлић, БиХ – Аните Пајевић и Хрватске – Марије Дејановић, Томислава Аугустинчића и Алена Брлека.

Захваљујући Италијанском институту за културу у Београду, у програм ће се укључити и три младе песникиње Ђулија Мартини, Алма Спина и Беатриче Кристали.

”Програмом Фестивала који је максимално прилагођен времену и условима језику и друштву приступамо промишљено и настављамо светковину речи као суштинску потребу бројних стваралаца, кроз наступ свеж, оригиналан и лишен истрошености”, обећава проверено актуелан доживљај пресека поезије Маша Сеничић.