СВЕТЛОПИСИ ЈУГОСЛАВА ОЦОКОЉИЋА

17. мај 2023.

 

У Уметничкој галерији ”Стара капетанија” од 17. до 28. маја одржаће се изложба ”Светлописи Југослава Оцокољића” која ће представити 15 остварења рађених у техници акрила и уља  овог београдског сликара, иконописца, конзерватора и рестауратора.

 

Изложба је подсећање на овог аутентичног ствараоца  који је преминуо 2019.године. 

 

Излагао je самостално на око 60 изложби и добитник више значајних награда из области иконописа и портрета.

 

Аутор је књига: Старозаветни образи са тумачењима (2016), Посне сликарске технике – допуњене методе иконописања (2009) и Икона, писање, читање и созерцање са теологијом иконе  (2004). 

 

Дело уметника које ће бити представљено земунској публици базирано је на проучавању  традиционалног православног иконописа и средњовековне религиозне уметности. Оцокољић је инспирацију налазио и у ренесансној уметности, али и  на темељима уметничке групе ”Медиала”, као и искуствима савремене уметности. 

 

На изложби ће моћи да се виде мотиви Богородице са Христом , Скидања са крста,  ликови анђела, чуда светитеља Јеремије, аутопортрети самог аутора, световне представе девојака…

 

Сликарски поступак Југослава Оцокољића иде до финих лазурних потеза који доприносе атмосфери и разлагања боја у валере, али исто тако приметан је  јасан цртеж и линија контуре у фигуративној форми.

 

На свечаном отварању изложбе 17. маја у 19 часова у музичком делу програма ће наступити академска уметница Хана Стефановић на виолини  и аутор изложбе, историчар уметности Бранка Милутиновић.