РЕСТАУРИРАН РИМСКИ САРКОФАГ У ЗЕМУНСКОМ ПАРКУ

30. новембар 2020.

 

На иницијативу Завода за заштиту споменика културе Града Београда, који је водио конзерваторски надзор, реконструисан је и рестауриран римски саркофаг у Земунском парку. На тај начин спречено је даље пропадање значајног археолошког налаза. Градска општина Земун је Акционим планом за период 2019-2021 година, а у оквиру програма заштите, очувања, валоризације и презентације културне баштине Земуна предвидела конзервацију и реконструкцију овог вредног античког споменика.

Давне 1895. године приликом копања темеља за Миленијумску кулу на Гардошу пронађен је велики саркофаг, дугачак 2,18 метара, широк 1,14 метара и висок 73 сантиметра. По остацима скелета археолози су закључили да потиче из римског доба, из времена Таурунума, који је тада био важан центар провинције Доње Паноније.

Саркофаг је сачињен од пешчара, без икаквих украса и натписа. Поклопац у оквиру крова украшавале су људске главе извајане на сваком углу и на срединама обе дуже стране. Најпре се налазио у дворишту Магистрата, а између два светска рата премештен је у Градски парк, где и данас стоји.