РАДОВИ НА САНАЦИЈИ ВЛАГЕ У РЕГИОНАЛНОМ ЦЕНТРУ ЗА ТАЛЕНТЕ

30. октобар 2015.

 
Председник општине Земун Дејан Матић обишао је 30. октобра радове на санацији влаге у згради Регионалног центра за таленте у Улици цара Душана 57 у Земуну. Инвеститор је општина Земун, а вредност радова је 3.350.000 динара.
 
Зграда у којој се налази Центар наменски је саграђен после Првог светског рата као центар посвећен бризи о деци, и ту своју намену сачувао је готово сто година, упркос бројним проблемима са којима се суочавао.
 
„Општина Земун, као одговорна власт, наставља традицију бриге о деци, која су свакако наша будућност и најбоље што Србија има. У наредном периоду, као и до сада, улагаћемо средства, у складу са финансијским могућностима, у пројекте који се тичу деце, са циљем да се настави помоћ талентованим младим људима, ученицима, студентима, који се истичу у научном раду, као и у развој њихових интересовања, и очекујем да ћемо успети да остваримо тај циљ. Желим да истакнем да смо само у овом месецу отворили спортске терене у насељу „Сава Ковачевић“, изграђена је нова фискултурна сале за ученике општећеног вида у школи ”Вељко Рамадановић”, а у Батајници је комплетно реновирано игралиште за децу. То довољно говори да нам је брига за најмлађе на првом месту“, истакао је председник Матић.
 
Председник је додао да прва фаза радова обухвата постављање хидро – изолације на темељима зграде са спољње и унутрашње стране, док је у другој фази предвиђена санација унутрашњих просторија зграде, како би се талентованој деци обезбедили најоптималнији услови за учење и рад.
 
Захваљујући општини Земун Центар је данас смештен у посебној згради и располаже простором од око 350 м2. Регионални центар за таленте задужен је за рад са талентованим ученицима са подручја општина Земун, Нови Београд и Сурчин. До сада је кроз усавршавање у центру прошло око 2.000 ученика, што је многима омогућило да изаберу професију, добију стипендију и упишу жељену школу или факултет. Данас је у овој згради и седиште Удружења „Пријатењи деце Земуна“.
 
Зграда у којој се налази Центар изграђена је 1919. године. У њој се налазио Дечји дом краљице Марије, односно Дом за сремску сирочад, који се финансирао средствима Фонда краљице Марије за подизање и издржавање сирочади. Дом је био сведочанство бриге о незбринутој деци. Након Другог светског рата у згради је такође био дом за незбринуту децу „Анђа Ранковић“. Зграда је потпуно реконструисана и својим изгледом улепшава тај део Улице цара Душана.
 
naslovna
 
foto1
 
foto2
 
foto3