НОВИ ПОЧЕТАК

28. јун 2010.

28.06.2010

 

Земун је општина у којој је своје ново уточиште нашло на десетине хиљада избеглих и интерно расељених лица. Борећи се за побољшање њиховог положаја, Општина Земун је у сарадњи са Републичким комесаријатом за избеглице, расписала конкурс за доделу хуманитарних грађевинских пакета.

Комисија је размотрила  неколико стотина захтева и одлучила да помоћ добију 23 социјално најугроженије породице из земунских насеља Алтина, Земун Поље, Батајница, Угриновци, Грмовац и Бусије. Укупна вредност пројекта је 2.623.140. динара. Председник комисије Дамир Ковачевић и члан комисије и члан Већа Општине Земун Славко Дошеновић, посетили су породицу Бранка Маричића, избеглице из Лике, где су у току завршни радови на крову куће.

”Нема већег задовољства него човеку помоћи у изградњи куће. Уз нашу и помоћ Републичког комесаријата за избеглице, 23 породице имају прилику да заврше започету изградњу. Усвајањем Локалног акционог плана, створили су се услови за нове пројекте. ЕУ за помоћ избеглим и прогнаним лицима у Србији издваја око шест милиона динара, а Земун, као општина са највећим бројем избеглица, свакако заслужује да добије конкретнији новчани износ”, каже Дамир Ковачевић.

”Дански савет за избеглице и интерно расељена лица имао је почетком јуна презентацију у нашој општини у оквиру њиховог пројекта којим треба да буде уручена помоћ за 15 породица као и 4 монтажне куће. Надамо се да ћемо испунити услове тог конкурса, како би у континуитету наставили да помажемо онима којима је помоћ потребна”, рекао је Славко Дошеновић.