РАГБИ РЕПРЕЗЕНТАЦИЈА ЕНГЛЕСКЕ У ЗЕМУНУ

06. јун 2011.

06.06.2011

 

Општина Земун је у понедељак 6. јуна, угостила амбасадора Британије Мајкл Девенпорта, младу репрезентацију Британије у рагбију, чланове Рагби 13 Федерације Србије, као и угледне званице из света привреде, културе и спорта.  Председник општине Земун Бранислав Простран са сарадницима уприличио је пријем за госте из Велике Британије и том приликом изразио задовољство што је Земун домаћин младим спортистима који ће се на најбољи начин упознати са потенцијалима за развој рагби спорта у Србији.

”Ово је фантастичан догађај. Сусрет у Земуну и долазак спортиста Младе рагби репрезентације Британије, показује интересовање младих у Србији за традиционалне британске спортове”, рекао је Мајкл Девенпорт, амбасадор Велике Британије у Београду.

Испред гостију из Британије, руководству Општине на гостопримству, срдачном пријему и правом спортском дружењу захвалио се Дејв Робертс, менаџер Британске рагби репрезентације до 19 година.

После дружења у здању општине Земун, британски репрезентативци су ђаке ОШ ”Илија Бирчанин” из Земун поља упознали са рагбијем и основним правилима овога спорта и на школском терену демонстрирали своје вештине и одличну форму. Члан Већа општине Земун, Милосав Стаменов предочио је гостима историјат развоја спорта у Земуну, од Соколског друштва Батајница из 1927. које је и данас активно, све до модерних и функционалних спортских терена на којима се између осталог игра и рагби, јер и Земун има своје рагби клубове.

Учесник у спортском програму био је и Владимир Костић, члан Већа општине Земун, који је заједно са Јованом Вујошевићем, председником Рагби 13 федерације и британским рагбистима показао деци Земуна како се игра најбољи рагби.

Модеран рагби је настао у Енглеској, на колеџу Рагби и 1871. године основан је Енглески рагби савез. У Србији рагби се појавио после Првог светског рата. Први клуб је основан у Шапцу 1919. године, а 1923. године у Београду одиграна је прва рагби утакмица између играча Спортског клуба Југославија и енглеских морнара са ратног брода Глодур.

naslovna ragbi

FOTO 1 RAGBISTI

FOTO 2 RAGBISTI

FOT0 3 RAGBISTI

FOTO 4 RAGBISTI

FOTO 5 RAGBISTI

FOTO 6 RAGBISTI