ПУТ У РАЗВОЈ

02. децембар 2022.

Међународни дан особа са инвалидитетом обележава се сваког 3. децембра већ тридесету годину, од 1992, када је установљен како би се скренула пажња на широки спектар друштвених проблема којима је оптерећен ионако осeтљив здравствени и функционални статус готово 15 одсто светске популације. Према проценама, у Србији живи око 700.000 особа са инвалидитетом.

Градска општина Земун негује посебан однос са удружењима и образовним институцијама у којима се особе са инвалидитетом окупљају, оспособљавају и образују.

Овогодишњи добитник Повеље за грађанске заслуге са медаљом – заслужни грађанин Земуна за 2022. годину из области социјалне заштите је председник Друштва за церебралну и дечију парализу Данијел Пеурача.

Лауреати највишег општинског признања били су претходних година директори све три  земунске школе за децу са посебним потребама : ”Вељко Рамадановић” – за децу оштећеног вида, ”Радивој Поповић” – за децу оштећеног слуха и ”Сава Јовановић – Сирогојно”- за децу са сметњама у развоју.

Поводом обележавања Међународног дана особа са инвалидитетом у галерији КЗМ ГО Земун 1. децембра је отворена трећа самостална изложба минијатура Весне В. Максимовић ”Пут у развој”. Занатске хроматске студије у серијама изложених хармонија сведоче о једном дивном уметничком путовању о којем је присутнима на отварању говорила историчар уметности Хаира Јаковљевић.

Изложба радова Весне В. Максимовић може се погледати до 10. децембра.