ПРОСЛАВЉЕНО 164 ГОДИНЕ ЗЕМУНСКЕ ГИМНАЗИЈЕ

22. октобар 2022.

Колектив, ученици и пријатељи, партнери и сарадници прославили су 21. октобра

164 године рада Земунске гимназије. Свечаности, коју су пригодним уметничким програмом увеличали ученици, уз помоћ својих другара из МШ ”Коста Манојловић”, присуствовали су председник Скупштине Градске општине Земун Мирослав Гајић, секретар Скупштине Марко Јанковић, члан Већа Ђорђе Дукић, директор ЈП ”Пинки” др Станислав Глумац, некадашњи ученици, а данас успешни привредници, посленици културе и спорта, професори, наставници, родитељи и гимназијалци.


Поздрављајући ученике, колеге и пријатеље школе, директор Милош Бјелановић нагласио је да Земунска гимназија негује традицију, вредности, знање и том приликом  уручио плакете Земунске гимназије запосленима за деценијски или вишедеценијски предан и успешан рад у овој образовној институцији.
 
”Пре годину дана смо се вратили у наше велелепно здање, у наше царство, у земунски светионик знања и културе. Ово је највећа гимназија у Србији. Имамо 48 одељења, 1350 ученика и 136 запослених, од тога 107 професора. Негујемо рад са ученицима који имају посебне способности за физику, као и за рачунарство и информатику. Наравно, ништа мање нису квалитетни ученици који похађају друштвено-језички и природно-математички смер”, рекао је директор Бјелановић и додао да су нове генерације ученика веома квалитетне, професорски кадар је подмлађен, а наставни простор реконструисан и оплемењен савременом опремом, што је довољан разлог да ова гимназија буде у самом врху српског образовања.
 
Свечаној академији претходило је представљање књиге ”Успешни људи – матуранти Земунске гимназије”. Књига представља својеврсни ”траг у времену” вишегодишњих добро посећених трибина организованих у гимназији са гостима, бившим матурантима, који су данас досегли врхове српске науке и културе.

 

Земунска гимназија, готово од оснивања 1858. године, па све до данас, била је и остала обележје Земуна, а уз Математичку, Шабачку, Карловачку и Чачанску једна је од гимназија са најдужом традицијом у Србији.