ПРОСЛАВЉЕНА СЛАВА СВЕТОГ АРХАНГЕЛА ГАВРИЛА

26. јул 2021.

У манастиру Светог Архангела Гаврила у Земуну 26. јула свечану архијерејску литургију поводом манастирске славе Сабора Светог Архангела Гаврила служио је викарни епископ ремезијански Стефан са свештенством земунских цркава.

Празничној служби и обреду сечења славског колача присуствовао је секретар Скупштине Градске општине Земун Марко Јанковић и многобројни верници.

Храмовну славу прославила је и црква Светог Архангела Гаврила у Батајници.

Летњи Аранђеловдан прослављају многи верници, иако је црним словима уписан у црквени календар, јер Арханђел Гаврило ужива посебно поштовање.

Први међу арханђелима, милешевски Бели анђео, Арханђел Гаврило слави се у народу и као Благовесник, који је најављивао све значајне догађаје, од Постања, небеске борбе са ”палим” анђелима, рођења Светог Јована Претече, Пресвете Богородице и самог Христа, као и благовести о његовом васкрсењу, као серафим најближи Божјем престолу.

Манастир, који је 1786. године у Градском парку у Земуну изградио трговац Теодор Тоша Апостоловић, уступљен је после Октобарске револуције руској емиграцији у Србији, док је данас старешина манастира грчки свештеник Панагиотис Каратасиос. Поред вредног иконостаса, дела познатог земунског сликара Димитрија Братоглића и његовог помоћника Константина Лекића, у манастиру се налази и фреска Светог новомученика Вукашина из Клепаца.