ПРОСЛАВЉЕНА СЛАВА СВЕТОГ АРХАНГЕЛА ГАВРИЛА

26. јул 2023.

У манастиру Светог Архангела Гаврила у Земуну 26. јула свечану архијерејску литургију поводом манастирске славе Сабора Светог Архангела Гаврила служио је викарни епископ липљански и епископ војни Доситеј, са свештенством земунских цркава.

 

Празничној служби и обреду сечења славског колача присуствовали су чланови Већа Градске општине Земун Бошко Радовановић и Зоран Борјан, секретар Скупштине ГО Земун Марко Јанковић, као и многобројни верници.

 

Манастир, који је 1786. године у Градском парку у Земуну изградио трговац Теодор Тоша Апостоловић, уступљен је после Октобарске револуције руској емиграцији у Србији, док је данас старешина манастира грчки свештеник Панагиотис Каратасиос. Поред вредног иконостаса, дела познатог земунског сликара Димитрија Братоглића и његовог помоћника Константина Лекића, у манастиру се налази и фреска Светог новомученика Вукашина из Клепаца.

 

Храмовну славу прославила је и црква Светог Архангела Гаврила у Батајници, која је као и Манастир споменик културе.

 

Црква је подигнута између 1780. и 1785. године на месту старије цркве из 18. века. Представља најстарији архитектонски споменик и главну урбанистичко-просторну доминанту у Батајници, подигнута је као једнобродна барокна грађевина са полукружном апсидом, припратом и високим троспратним барокним звоником. У цркви се чувају уметничка дела изузетне културне вредности: иконостас са 54 иконе које се приписују истакнутом српском барокном сликару Теодору Крачуну, затим 28 икона познатог земунског сликара 19. века Живка Петровића, као и низ дела примењене уметности 18. и 19. века и неколико ретких књишко-архивских предмета.

 

Летњи Аранђеловдан прослављају многи верници, јер Арханђел Гаврило ужива посебно поштовање, први међу арханђелима, милешевски Бели анђео, Благовесник, који је најављивао све значајне догађаје, од Постања, небеске борбе са ”палим” анђелима, рођења Светог Јована Претече, Пресвете Богородице и самог Христа, као и благовести о његовом васкрсењу, као серафим најближи Божјем престолу.