ПРОМОЦИЈА ДАВАЛАШТВА КРВИ У ЗЕМУНУ

11. мај 2021.

У недељи Црвеног крста, која траје од 8. до 15. маја, а поводом Националног дана добровољних давалаца крви волонтери Црвеног крста Земун су на различитим локацијама у Земуну обавештавали грађане о значају добровољног давалаштва крви, као и о свим превентивним, едукативним и хуманитарним активностима које спроводи ова организација.

Национални дан добровољних давалаца крви – 11. мај, обележава се са циљем да се ода почаст и признање свим добровољним даваоцима крви који овим хуманим и несебичним чином помажу да се спасу милиони живота широм света.

Мото овогодишњег обележавања 8. маја – Светског дана Црвеног крста и Црвеног полумесеца у читавом свету је   ”Unstoppable – Незаустављиви, рачунајте на нас зато што и када је најтеже и даље смо заједно”, што представља најбољи опис волонтера и сарадника који су посвећени својим заједницама, који никога не заборављају, а Црвени крст је увек ту за све оне којима је помоћ неопходна.

Црвени крст је основан 1863. године у Женеви на иницијативу Анрија Динана, чији се дан рођења обележава као Светски дан Црвеног крста. Основни циљ свих активности Црвеног крста је пружање помоћи најугроженијим грађанима, људима који су због појаве корона вируса додатно угрожени, а пре свега маргинализованим групама које су и пре пандемије биле посебно угрожене.