ПРОМОВИСАНА КЊИГА ПОСВЕЋЕНА ИЗВИЂАЧИМА

23. април 2024.

У галеријском простору Канцеларије за младе Градске општине Земун, 22. априла, одржана је промоција књиге ”Дружина из предграђа и птичија завера”, коју је написала некадашња активисткиња извиђачког покрета, педагошки саветник и актуелна председница Удружења пензионера Земуна Биљана Кордић.

 

О несвакидашњем дару за писање Биље Кордић, којој је ово други роман намењен младима, говорио је културни посленик Вук Жугић, али и некадашњи извиђачи и њихови наследници који данас баштине тековине овог покрета.

 

”Дружина из предграђа и птичија завера” је авантуристички роман за децу и младе. Читаоци ће имати прилику да уживају у узбудљивој причи о шверцу птица, али и о извиђачком таборовању у селу испод планине и младима који истражују и решавају једну мистерију.

 

Промоцији књиге је присуствовао члан Већа Градске општине Земун Иван Морић и многобројни пријатељи и поштоваоци рада ауторке књиге.

 

Прва извиђачка чета у Србији основана је на Ђурђевдан 1911. године по угледу на скаутску организацију Краљевине Енглеске. Краљ Петар Први Карађорђевић је оснивачу покрета др Милошу Ђ. Поповићу, свом личном лекару, даровао 500 златника за превод и штампу енглеске књиге ”Извиђаштво за дечаке”.