ПРОДАЈА ”ЗВЕЗДЕ А.Д.” ПОСЛЕ ПРОЦЕНЕ ВРЕДНОСТИ

11. март 2021.

Међу бисерима профитабилне земунске привреде Фабрика огледала ”Звезда” издвајала се по реткој производњи којом је увек била конкурентна на тржишту. Наиме, производила је огледала, а потом и стакло за потребе фасадних конструкција (сигурносно каљена, непробојна, емајлирана…), термоизолацију, сигурносно и наменско за индустријске потребе (фабрике аутомобила и возила, намештај, апарате и опрему) и пружала одговарајуће услуге.

Међутим, трансформацијом је 1998. године пререгистрована у акционарско друштво ”Звезда”, да би за 2015. потпала под стечај и у своју биографију укњижила тужне тренутке – неуспешне покушаје продаје јавним надметањем ”на парче” (делови пословне зграде и опреме).

Пре неколико дана истекао је позив за достављање понуда за процену вредности имовине ”Звезде А.Д.” у стечају, на који се, према речима стечајног управника Бранка Марића јавило пет квалификованих понуђача. Кад се буде реконституисао Одбор поверилаца, највероватније ће се до краја текуће године правно лице продати јавним надметањем, за коју, како тврди наш саговорник, постоји велико интересовање потенцијалних купаца. Међу њима и домаћих.

Додатно ће имовини фабрике бити приписана вредност опреме изборена судским парницама.

Осамдесетих година прошлог века производњу иновираног програма у изнајмљеном погону ”Звезде”, наставила је модерна фирма ”Sky Glass”, унапредивши и асортиман и услуге мале занатске радње из далеке 1946. године.