PRIČA O DVE SINAGOGE

19. septembar 2022.

Povodom Evropskog dana jevrejske kulture, 18. septembra, Jevrejska opština Zemun u saradnji sa Gradskom opštinom Zemun, priredila je izložbu i promociju knjige ”Dve zemunske sinagoge”.

O izložbi koja je na neki način uvod u publikaciju ”Dve zemunske sinagoge”, govorio je pomoćnik direktora Arhiva Beograda Slobodan Mandić i istakao važnost istraživačkog rada koji je autor knjige Nenad Fogel uložio da bi se javnost upoznala sa životom jevrejske zajednice u Zemunu i naporima da se izgrade dve sinagoge, aškenaska i sefardska.

Izložbu je otvorio sekretar Skupštine Gradske opštine Zemun Marko Janković i ukazao na visok nivo saradnje između Opštine i Jevrejske zajednice, te da je plod te uzajamnosti i prezentovanje priče o dve zemunske sinagoge.

”Ono što daje još veći smisao našoj saradnji je da su teme koje se obrađuju od nemerljive važnosti za negovanje kulture sećanja”’, rekao je Janković.

Mnogobrojnoj publici knjigu su predstavili istoričarka umetnosti Aleksandra Dabižić i arhitekta Aleksandar Nećak, koji su ukazali da je izuzetna građa koja je izneta na stranicama knjige potka za neka buduća istraživanja.

U sedam poglavlja na afirmativan i potresan način opisuje se nastajanje, trajanje i nestajanje sinagoga, od polovine 18. veka kada se Jevreji doseljavaju u Zemun i postaju deo Austrijskog carstva do današnjeg vremena.

Autor, Nenad Fogel zahvalio se Opštini i Gradu Beogradu koji su finansirali ovaj projekat i naglasio da se već deset godina publikacije koje izdaje Jevrejska opština Zemun štampaju uz bezrezervnu podršku Gradske opštine Zemun.

Događaju su prisustvovali i član Veća GO Zemun Marko Raić, predstavnici kulturnih institucija Grada Beograda i gosti iz regiona.

Autor je uz posvetu svim prisutnima uručio primerak knjige kao svojevrstan poklon Jevrejske opštine Zemun i najavio u dogledno vreme otvaranje ”Versko-kulturnog centra” u aškenaskoj sinagogi kao novog mesta za predstavljanje i delovanje umetnika iz Zemuna.