”ПРЕПОЗНАВАЊЕ” У ГАЛЕРИЈИ ”НАР”

30. новембар 2022.

Владимир Коларић ће 1. децембра у 19 часова у галерији ”Нар” у Његошевој 29 отворити изложбу радова Милана Алексића ”Препознавање”.

 

Реч је о аутору млађе генерације из Суботице, школованом на београдском Факултету ликовних уметности, којем је ово трећа самостална изложба.

 

Алексић је добро упознат са модерним технологијама, те јасно уочава и то и приказује – како класику начиње дигитална грешка у бескрај својих форми и могућности, мењајући јој примарни идентитет.

 

У каталогу за изложбу Коларић пише да Алексић ”истражујући временско визуелно искуство у слици дигиталних медија, уочава промене у приказу односно препознавању саме форме. Било да је промењена фокусом техничке оштрине апарата или не, објекти се приказују другачије него људском оку. Дигитална грешка омогућава нам да ступимо у дијалог са технологијом, где као публика прихватамо наизглед савршена решења, али такође увиђамо и технолошки неуспех који препознајемо као прекид наших фантазија о моћи, доминацији и вештини. Прекиди или временско искуство које је ухваћено и пренесено на платно уводи нас у технолошку апстракцију, расипајући материју која тежи да одређену визуелну целину пренесе на неки други простор…”

 

Изложени радови се могу погледати у галерији ”Нар” до 15. децембра, а радно време је од 16 до 21 час радним данима и од 17 до 21 час викендом, понедељком је нерадни дан.