ПРЕМИЈЕРА ”ГРАНД ХОТЕЛА” У ”МАДЛЕНИАНУМУ”

25. март 2021.

У Опери и театру Мадленианум, уз поштовање свих прописаних епидемиолошких мера, после кратке паузе настављене су завршне припреме за премијеру и репризу плесне представе ”Гранд хотел” на Великој сцени 1. и  16. априла 2021. године, са почетком у 19 часова.

У оквиру 18. Београдског плесног фестивала 25. марта са почетком у 20 часова биће изведена сценско – музичка представа ”Јесмо ли сви ми жртвовани?” групе ”Запала данца” из Катаније у Италији.

Такође, 29. марта са почетком у 19 часова Рада Ђуричин ће одиграти свој кабаре ”Хало Београд” према изабраним одломцима из дела Моме Капора.

Кореограф балетске премијере ”Гранд хотел” је Александар Илић, а копродукцију Мадленианума са Удружењем професионалних балетских играча, кореографа и балетских педагога Србије подржали су Министарство културе и информисања Србије, Министарство културе Словеније, Амбасада Словеније у Србији, Фестивал Велење, Општина Цеље и Јавно удружење Словеније за културне делатности са Институтом за уметничку игру. Режију потписује Александар Николић.

Музику је написала Ана Крстајић, сценографију сачинио Жорж Драушник, костиме Александра Каровић, а наступају Мојца Мајцен, Бранко Митровић, Јакша Филиповац и Огњен Вучинић, плесни уметници из Словеније, БиХ, Србије и Хрватске.

Плесна представа ”Гранд хотел” храбро преиспитује и импровизује на тему истоименог филмског хита из далеке 1932. године, запамћеног по улози Грусинске у извођењу чудесне Грете Гарбо. У антикварном амбијенту суочавање са затвореношћу у простору на језику плесне игре неминовно прелази у преиспитивање одлука, а свет се своди на окружење, као у примеру случајно затечених гостију ”Гранда” из филмског класика Едмонда Гулдинга.