ПРЕДСТАВЉЕН ПРОЈЕКАТ И ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ”КАРАВАН ЗА КЛИМУ”

07. април 2022.

У оквиру реализације пројекта Француског института у Србији под називом ”Караван за климу”, који Француски институт у Србији реализује у партнерству са Центром за промоцију науке, Делегацијом ЕУ у Србији и Канцеларијом Програма УН за развој у Србији,  у галеријском простору Канцеларије за младе Градске општине Земун 6.априла приређена је пригодна изложба са едукативним паноима и експонатима.

 

Присутне је поздравио председник Скупштине Градске општине Земун Мирослав Гајић, који је том приликом истакао значај посвећености општине Земун да учествује у програмима и пројектима енергетске ефикасности, као и да пружи подршку у реализацији едукативних програма, нарочито за младе.

 

”Градска општина Земун је од почетка реализације националног Програма енергетске санације партиципирала у неопходном концепту смањења потрошње енергије, што је процес за здравију, одрживију и зелену енергетику у Србији, и била једна од потписница првих уговора о суфинансирању програма уградње соларних панела за домаћинства међу 37 градова и општина, који су почели са реализацијом у 2021. години. Грађани Земуна су показали велико интересовање за програме енергетске ефикасности. Општина је образовала Комисију за реализацију енергетске санације, која као стручно тело пружа пуну логистику при имплементацији програма. Реализацијом уговора о суфинансирању грађани могу да замене столарију, ураде термичку изолацију, унапреде систем грејања и смање потрошњу енергије, те почну да користе енергију Сунца”, рекао је Гајић.

 

Аташе за сарадњу Амбасаде Републике Француске Франсоа Гзавије Кованди најавио је расписивање конкурса који ће бити намењен општинама и у оквиру којег ће посебно бити промовисане ”зелене школе”, како би се указало на значај активне улоге образовних институција у борби против климатских промена.

 

У име Међународне организације еколошке енергије иноватор професор др Милош Станковић представио је патент електростатичког партикуларног филтера, а присутни ученици из земунских школа су кроз рад на пројектима својих школа показали колико су свесни узајамне повезаности очувања природе и борбе против климатских промена. Ово је била добра прилика да ученици најаве нове пројекте и изнесу своје еколошке визије како би требала да функционише локална заједница.

 

У музичком делу наступили млади гитаристи Вања Чубановић, ученик петог разреда Основне музичке школе ”Коста Манојловић” и Вук Вукајловић,  ученик трећег разреда средње Средње музичке школе ”Коста Манојловић”.

 

На изложби су из Француског института у Србији присуствовали Весна Адамовић и Ева Јурић, а модератор на отварању изложбе била је Тања Кукобат из Градске општине Земун.

 

Током трајања изложбе до 14. априла одвијаће се и округли столови, еколошке радионице и трибина ”Шта можемо да урадимо ми”, које ће на најбољи начин обрадити актуелне теме из области заштите и унапређења животне средине.