ПРЕДСТАВЉЕНА МОНОГРАФИЈА ”ОД ХАНА ДО ХОТЕЛА”

26. септембар 2021.

У склопу традиционалне манифестације Дани европске баштине 2021. у Земуну 24. септембра у организацији Клуба матичне културе Земуна у Галерији КЗМ у Косовској 9 представљена је монографија Николе Бате Илића ”Од хана до хотела”. 

 

 

 

О садржају и историографској вредности књиге коју је Горњоварошанин Бата Илић педантно писао годинама, трагајући за провереним подацима у београдским архивима, говорили су проф. др Војислав Миловановић, и историчарка уметности Александра Дабижић..

 

 

 

”Од хана до хотела” је историја земунског угоститељства, од ”Белог медведа” до ”Гранда” и ”Централа”, богато илустрована мапама, фотографијама и документима, драгоцена цигла у реконструкцији прошлости Земуна, писана утемељено, аутентично и с много љубави.

 

 

 

Никола Бата Илић је већ објавио ”Земунску Горњу варош” 2000, и ”Земунску горњоварошку цркву Свете Тројице” 2004. године.

 

 

 

Уз помоћ Градске општине Земун монографија ”Од хана до хотела” остварила је све замисли аутора да буде публикована репрезентативно, како тема по којој је Земун познат и заслужује.

У уметничком делу програма наступио је Земунски гудачки квартет под руководством Ружице Велимировић.