ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ И ГРАДОНАЧЕЛНИК БЕОГРАДА ОБИШЛИ ГРАДИЛИШТА У ЦЕНТРУ ЗЕМУНА

08. септембар 2023.

Председник Градске општине Земун Гаврило Ковачевић и градоначелник Београда Александар Шапић обишли су радове на свеобухватној и темељној реконструкцији Главне улице. Том приликом, челници Општине и Града обишли су радове и на изградњи нове подземне гараже код хале ”Пинки”.

 

Радови у Главној улици напредују по плану. Радници тренутно уграђују подлогу на коловоз, после завршних инсталатерских радова, који су трајали током лета. Ширина тротоара биће већа него пре санације, а ново дрвеће ће додатно обогатити цео простор. Раније су на овом потезу сређене фасаде, па ће реконструкцијом целе улице посао бити у потпуности завршен.

 

Свеобухватни радови односе се на реконструкцију саме саобраћајнице, водоводне и канализационе мреже, измештање и заштиту постојећих електро-енергетских објеката,  телекомуникационих инсталација, топловода, гасовода, као и јавне расвете.

 

Посебан сегмент је измештање и постављање нових семафора, сигнализације и мобилијера, те уређење зелених површина и дрвореда.

 

Ради се у пуној ширини постојеће регулације, која се креће од 22 до 28 метара. Коловоз ће бити од асфалтног застора, а тротоари и ивичњаци, који се већ могу видети су од камена са уграђеним плочама за слепе и слабовиде. Предвиђа се и уклапање са свим попречним саобраћајницама. Планирана је корекција на појединим раскрсницама, што ће, уз проширење постојећих трака и тротоара, обезбедити већу и функционалнију проходност возила јавног превоза. Између осталог, биће изграђена и издигнута пешачка платформа на укрштању Господске улице са Главном, како би се у тој зони омогућило комфорније повезивање пешачког саобраћаја. Рок за завршетак радова је 300 дана.

 

”Реконструкција Главне улице је пети велики пројекат у Старом језгру Земуна. После реконструкције Земунске гимназије, комплетно је уређена и улица Кеј ослобођења, а управо се у централном делу Земуна приводи крају изградња и реконструкција канализационе мреже у дужини од 6,5 километара, као и радови на изградњи подземне гараже код Пинкија”, рекао је председник Ковачевић.

Председник Општине Земун је подсетио да се у сарадњи са градским органима реконструише километар и по пута прилазне саобраћајнице у Грмовцу, и приводи се крају 21 километар реконструкције водоводне мреже у насељу Шангај.

 

”У сарадњи са Секретаријатом за инвестиције и дирекцијом за грађевинско земљиште имамо још пројеката. Пре свега, у плану је стављање под коцку Прерадовићеве, Косовске, Принцезе Оливере, Петра Марковића и других околних улица које ће после уређења Главне употпунити стари сјај Земуна. Такође, припремамо реконструкцију Дома здравља у Батајници, затим проширење гробаља у Угриновцима и Батајници, а у плану је да се са надлежнима из Града реализују и пројекти на уређењу центра Батајнице и насеља Земун Поље”, изнео је планове председник Ковачевић.

 

Градоначелник Београда Александар Шапић истакао је да ће већ почетком наредне године Главна улица засијати новим сјајем, што ће употпунити естетику особене архитектуре Старог језгра Земуна. Градоначелник је нагласио да се у Београду више неће радити реконструкције улица, а да се претходно не уреди сва потребна инфраструктура испод земље.  Шапић је подсетио да је надоградња и реконструкција Основне школе ”Светислав Голубовић Митраљета” добар пример посвећености Града када је у питању образовање и брига према најмлађима и изразио наду да ће истурено одељење Основне школе ”Соња Маринковић”, које се налази у некадашњој школи ”Десанка Максимовић” у догледно време поново бити осмолетка пуна ученика.

 

Приликом обиласка радова на изградњи подземне гараже код хале ”Пинки” председник Ковачевић и градоначелник Шапић су заједно са директором  ЈКП ”Паркинг сервис” Андријом Чупковићем су се уверили да се ради темпом који обећава да ће радови бити завршени у предвиђеном року.

 

Да подсетимо, гаража ће бити површине 5407 квадрата, имаће један ниво и 150 паркинг места. Инвеститор је Град Београд, а локација будуће гараже је јавни парк испред зграде Јавног предузећа ”Пинки”. Обимне реконструкције улица које су урађене и које су у току учиниће да ће Старо језгро Земуна бити уређено како доликује заштићеној  амбијенталној целини.