ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ ЗЕМУН У ПОСЕТИ ШКОЛАМА

20. септембар 2013.

20.09.2013

 

У основној школи ”Сава Јовановић Сирогојно” приређена је манифестација поводом донације компаније ЛУКОИЛ овој школи. Компанија је набавила интерактивну сензорну собу за децу са посебним потребама, као једно од кључних помагала у развоју деце. Опремљеност сензорне собе електронским средствима високе технологије омогућава изолацију и атмосферу у којој се симулација ефеката дозира и успоставља другачији контакт блискости и поверења са дететом.

Догађају су присуствовали председник општине Земун Дејан Матић и члан Већа Бојан Бајагић. У разговору са генералним директором Компаније ЛУКОИЛ Игором Семеничевим, председник Матић истакао је важност сарадње са друштвено одговорним компанијама и указао на могућност сарадње на сличним пројектима који су усмерени на развој деце. Током обиласка школе директор Салим Горанац показао је кабинете у којима се, по принципу радне терапије, израђује грнчарија и уникатни уметнички предмети. То је  увод у каснију адаптацију у друштво и економску самосталност, која се најбоље реализује кроз специјализоване средње занатске школе, што је и циљ установе у Земуну, да осим основног образовања деца са сметњама у развоју на једној локацији имају и наставак школовања.

Друга тачка обиласка председника Матића са сарадницима била је школа ”Бранко Пешић” која је посвећена раду са прераслим основцима и образовању одраслих. У разговору са директором Ненадом Ћирићем, руководство општине упознато је са конкретним проблемима, попут руинираних подова, али је истакнута и важност постојања овакве установе која ради са маргинализованим групама. Просветни процес је подељен од предшколског до образовања одраслих, тако да колектив пун ентузијазма ради у три смене и са поносом истиче успехе својих ученика који се боре са социјалним проблемима и у учионицама налазе први додир са књигом. По речима наставника школа је за многе од њих уточиште и свакако им је потребана подршка целокупне заједнице.

Бојан Бајагић, члан Већа општине Земун истакао је спремност локалне самоуправе да, у сарадњи са инстиуцијама система и у оквиру надлежностима које има општина, помогне рад школе. ”Општина ће тражећи и партнере у привреди, како би максимално помогла колективу ове школе, јер је рад са ђацима у стању социјалне нужде и одраслима, који по први пут стичу образовање, од изузетног значаја за цео систем” истакао је Бајагић.

Након школе ”Бранко Пешић” председник Дејан Матић састао се са директорком школе за децу оштећеног вида ”Вељко Рамадановић” Радмилом Лабан. Школа за ученике оштећеног вида ”Вељко Рамадановић” је позната институција која слепој и слабовидој деци из целе Србије пружа могућност да се развију у радно способне и самосталне особе и има несвакидашњу историју која датира од 1917. године. Школа је првобитно била смештена у касарни француских трупа ”Ламберт”. Први ученици школе били су српски војници који су изгубили вид и слух у I светском рату.

Рад школе се заснива на редовном наставном плану и програму који је прилагођен деци оштећеног вида и обухвата: предшколско и припремно предшколско васпитање и образовање, основно образовање и васпитање и средње образовање и васпитање.

”На састанку који смо недавно имали у општини Земун, мој тим и ја одговорно смо обећали, да ћемо са пажњом, посвећеношћу и издвојеним временом заједнички тражити решења за сваки појединачни или општи проблем. Наша посета школама је почетак сарадње која за све нас има једини циљ да сваки ученик има једнаке услове, колектив стручност и опремљеност, а друштво економски независне и социјално адаптиране појединце”, рекао је председник Матић обилазећи земунске школе.

naslovan skole

foto 1_70

foto 2_43

foto 3_23