ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ ЗЕМУН У ПОСЕТИ ПУ ДР СИМА МИЛОШЕВИЋ

14. октобар 2013.

14.10.2013

 

Председник општине Земун Дејан Матић и члан Већа општине Бојан Бајагић посетили су ”Чаролију”, један од 30 самосталних објекта који се налази у склопу Предшколске установе ”Др Сима Милошевић”.

Важна тема данашњег сусрета била је и проширење капацитета вртића, што реконструкцијом старих или изградњом нових објеката, као на пример у насељу Угриновци, где је повећан број деце и постоји потреба за новим и већим објектом. У том правцу општина Земун је недавно потписала Уговор са Секретаријатом за образовање и дечију заштиту о преузимању започетог објекта у насељу Алтина, чијим завршетком становници овог дела Земуна добијају комплетно опремљен простор за боравак деце узраста од 1 до 6,5 година.

Директорка Установе Јасминa Боуали Станојковић упознала је руководство Општине са стањем у коме се налазе земунски вртићи, смештајним капацитетима, бројем уписане деце и свим проблемима са којима се ова Установа суочава: безбедност деце и објеката, потреба за проширењем капацитета у оквиру припремне предшколске насатаве и проблем са грејањем унутар објеката,. Директорка Боуали осврнула се и на протеклу манифестацију ”Дечија недеља” и истакла одличну сарадњу коју имају са представницима Полиције и Ватрогасно-спасилачке јединице Земун. Било је речи и о програмима едукације малишана, и о активностима бројних тимова за подршку породици, превенцију насиља и подршку запосленима.

У наредном периоду члан Већа Бојан Бајагић, задужен за област просвете и образовања, обићи ће са директорком Предшколске установе Јасмином Боуали Станојковић, све објекте, како би се проблеми који постоје решавали по приоритету.

Објекте Предшколске установе ”Др Сима Милошевић” похађа око 5000 деце,  о њима се стара 720 стално запослених лица и припремна предшколска настава одвија се у шест основних школа

Организовани рад са децом предшколског узраста у Земуну почео је тридесетих година двадесетог века у забавиштима Добротворне задруге Српкиња Земункиња и забавиштима католичких сестара. Године 1931. донесена је Уредба о потреби оснивања три државна забавишта. Основана су два женска забавишта при основним школама ”Краљевић Томислав” и ”Краљевић Андреј” и мушко при основној школи ”Престолонаследник Петар”. У њима се радило према званичном државном програму, донесеном од стране министра просвете и цркве, на основу Закона о народним школама. Прво послератно забавиште отворено је 1945. године у улици Светозара Милетића, где и данас ради вртић ”Абафи”.

naslovna Predskolska ustanova_0

foto 1 Pu

foto 2 PU