ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ ЗЕМУН ОДАО ПОШТУ СТРАДАЛИМ КРАЈИШНИЦИМА

08. август 2022.

Председник Градске општине Земун Гаврило Ковачевић 6. августа положио је венац на споменик Крајишницима палим на Динари 24. јула 1995. године који се налази на Пердуовом гробљу. То је једини споменик посвећен Крајишницима у Бањалуци, а њихово страдање било је увод у хрватску акцију ”Олуја”. Споменик је подигло Удружење ”Далматинац”, а комеморативни скуп је организовао Документационо-информациони центар ”Веритас”.

Наредног дана, 7. августа, председник Ковачевић је присуствовао парастосу и положио венац код Спомен крста на Петровачкој цести, где се 1995. године догодио стравичан злочин бомбардовања колоне избеглица које су страдале недалеко од Босанског Петровца у селу Јањила. Том приликом, венац је положио и на споменик погинулим војницима Војске Републике Српске и посетио Спомен собу у Дринићу и уписао се у књигу жалости.

Хрватска војно-полицијска акција ”Олуја” извршена 1995. године на тадашњу Републику Српску Крајину представља највеће етничког чишћења у Европи у новијој историји. Према подацима “Веритаса”, током “Олује” из домова је протерано више од 220 хиљада крајишких Срба, а на евиденцији се налазе имена 1.881 погинулих и несталих Срба, од којих 1.220 цивила.